El Casal Popular la Turba i l'AAEET fa mesos que estudien la recuperació d'aquest element del bestiari tradicional vallenc i ara s'han posat d'acord per fer-ho conjuntament. Documentat per primer cop el 27 de maig de 1764, el bou és l'última bèstia tradicional que queda per recuperar a la ciutat.
Segons documenta el Llibre de la Mare de Déu del Lledó, el 27 de maig de 1764 van sortir en cercavila "la mulassa, el dragó, l'osu i el buey" per unes rogatives de pluja. És la primera vegada que trobem documentat el bou de Valls. Després de molt de temps desaparegut, podria tornar al carrer de la mà del Casal Popular La Turba i de la Colla Gegantera El Calçot de l'AAEET. "Al Casal fa temps que tenim la inquietud de participar més intensament en el seguici popular de Valls, i hem decidit unir esforços i fer-ho conjuntament", ha explicat aquest dilluns Joan Francesc Leiva, en representació de La Turba.
Les dues entitats prenen com a model de referència les festes tradicionals de Vilafranca, Vilanova o Tarragona, on el seguici està més diversificat que a Valls. "Creiem que el seguici pot ser més variat i més ric si hi participa més gent i més entitats", opina Josep M. Ollé, vicepresident del Calçot. La colla gegantera de l'AAEET fins ara no pot participar al seguici popular perquè només hi surten els elements documentats com a tradicionals.
El procés de recuperació del bou tot just està en procés de gestació: les dues entitats encara no en tenen cap esbós ni han buscat la música per al ball, però afronten l'escomesa "amb molta il·lusió". Un dels primers passos que faran serà el de parlar amb la Regidoria de Cultura per aconseguir part del finançament, ja que, segons ha explicat Ollé, "l'Ajuntament dóna subvencions per recuperar elements tradicionals". La previsió que fan les entitats és d'estrenar el bou per la festa major de Sant Joan del 2012.